لیزر تراپی چیست؟ کاربردها و فواید لیزرتراپی

5/5 - (1 امتیاز)

اگر تا کنون به دنبال حل مشکلات پوستی خود بوده‌اید، به فکر لیزیک چشم‌هایتان افتاده‌اید یا مسیرتان به مطب دندان‌پزشکی خورده است؛ احتمالاً نام لیزردرمانی یا لیزر تراپی را شنیده‌اید. شاید دوست داشته باشید بدانید که لیزر تراپی چیست و در درمان کدام مشکلات پزشکی و بیماری‌ها کاربرد دارد یا اینکه چطور کار می‌کند و چه مزایایی دارد که آن را بر استفاده از روش‌های سنتی جراحی و فرایندهای تهاجمی‌تر درمان برتری می‌دهد.

لیزردرمانی چیست؟

لیزردرمانی‌ها، درمان‌های پزشکی هستند که در آن‌ها از یک دسته پرتوی باریک و متمرکز نور برای اهداف مختلفی مثل برداشتن یا تخریب بافت غیرطبیعی و سرطانی استفاده می‌کنند. طی این فرایند فوتون‌ها وارد بافت می‌شوند و باعث افزایش متابولیسم سلولی، کاهش درد، کاهش اسپاسم عضلانی و بهبود گردش خون در بافت آسیب‌دیده می‌شوند.

چرا لیزر درمانی یک درمان مؤثر است؟

بر خلاف بسیاری از منابع نور، نور لیزر در طول موج‌های خاصی تنظیم می‌شود که به آن اجازه می‌دهد تا به صورت پرتوهای قدرتمند متمرکز شود. نور لیزر آن‌قدر قدرتمند است که می‌توان از آن برای شکل دادن به الماس یا برش فولاد استفاده کرد. در پزشکی نیز لیزر به جراحان اجازه می‌دهد تا با تمرکز بر روی یک ناحیه کوچک، با دقت بالایی کار کنند و به بافت اطراف آسیب کمتری وارد کنند.

چرا لیزر درمانی یک درمان مؤثر است؟

درمان با لیزر تراپی چند جلسه است؟

درمان‌ها معمولاً در عرض ۱ تا ۳ جلسه به نتیجه می‌رسند و میانگین دوره درمان ۷ تا ۱۰ جلسه است. هر جلسه از لیزردرمانی نیز بین ۵ تا ۱۰ دقیقه طول می‌کشد. اگر لیزردرمانی داشته باشید، ممکن است نسبت به جراحی سنتی درد، تورم و جای زخم کمتری را تجربه کنید. با این حال، لیزردرمانی می‌تواند گران باشد و نیاز به درمان‌های مکرر داشته باشد. این درمان دارای تأییدیه FDA است و یک جایگزین غیرتهاجمی و غیردارویی برای تسکین درد به بیماران ارائه می‌دهد.

کاربرد لیزر درمانی چیست؟

لیزردرمانی ممکن است در موارد زیر استفاده شود:

  • تومورها
  • پولیپ‌ها
  • تومورهای پیش سرطانی
  • از بین بردن علائم سرطان
  • دفع سنگ کلیه
  • برداشتن بخشی از پروستات
  • ترمیم شبکیه جدا شده
  • بهبود بینایی
  • درمان ریزش موی ناشی از آلوپسی یا پیری
  • درمان درد، از جمله درد عصب کمر. اگر کمردرد دارید حتما مقاله علائم دیسک کمر را بخوانید.
  • سوزاندن پایانه‌های عصبی برای کاهش درد بعد از جراحی و سوزاندن انتهای رگ‌های خونی برای کمک به جلوگیری از خونریزی
  • کاهش تورم و محدود کردن گسترش سلول‌های تومور

از لیزردرمانی در موارد زیبایی نیز استفاده می‌شود: زگیل، خال، کاهش چین و چروک، لک یا اسکار، پاک کردن خال‌کوبی. همچنین می‌توانید درمان زانودرد با لیزر درمانی را در مقاله مربوطه مطالعه نمایید.

کاربرد لیزر درمانی چیست؟

مزایای لیزردرمانی چیست؟

۱.لیزرها نسبت به ابزارهای جراحی سنتی دقیق‌تر هستند و با استفاده از آن‌ها می‌توان برش‌های کوتاه‌تر و کم‌عمق‌تری را ایجاد کرد.

۲.در لیزردرمانی آسیب به بافت اطراف بسیار کمتر خواهد بود.

۳.مدت‌زمان عمل‌های لیزری معمولاً کوتاه‌تر از جراحی‌های سنتی است.

۴.پروسه‌های لیزردرمانی اغلب می‌توانند به صورت سرپایی انجام شوند، بنابراین معمولاً لازم نیست که شب را در بیمارستان بگذرانید.

۵.اگر نیاز به بیهوشی عمومی باشد، معمولاً برای مدت کوتاه‌تری استفاده می‌شود.

۶.افراد تحت درمان لیزر تراپی عموماً سریع‌تر از درمان‌های جراحی سنتی بهبود پیدا کنند.

۷.درد، تورم و جای زخم کمتری را نیز تجربه خواهید کرد.

۸.لیزردرمانی فاقد عوارض جانبی شناخته شده است.

۹.به بهبود رگ به رگ شدن و کشیدگی کمک می‌کند.

۱۰.در جراحی‌های لیزری گردش خون موضعی سریع‌تر بهبود پیدا می‌کند.

عمل‌های انتخابی لیزر درمانی چیست؟

با این حال همهٔ افراد لیزردرمانی را ترجیح نمی‌دهند، برخی از جراحی‌های لیزری مانند جراحی‌های زیبایی پوست و چشم جزو جراحی‌های انتخابی محسوب می‌شوند. بعضی از افراد به این نتیجه می‌رسند که خطرات بالقوه می‌تواند از مزایای این نوع جراحی‌ها بیشتر باشد. بر اساس سن، سلامت کلی، برنامه مراقبت‌های بهداشتی و هزینه جراحی لیزر، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که روش‌های جراحی سنتی را انتخاب کنید. به‌عنوان‌مثال، اگر کمتر از ۱۸ سال دارید، نباید عمل لیزیک چشم را انجام دهید.

انواع لیزر تراپی چیست؟

طیف گسترده‌ای از لیزرها وجود دارد که در حال حاضر برای درمان بسیاری از بیماری‌ها استفاده می‌شود.

انواع لیزر تراپی چیست؟

لیزرهای CO2:

در این نوع لیزر از دی‌اکسیدکربن یا CO2 برای ایجاد یک پرتو مادون قرمز نور استفاده می‌کنند. لیزرهای دی‌اکسیدکربن (CO2) برش‌های سطحی ایجاد می‌کنند. آن‌ها اغلب برای سرطان‌های سطحی مانند سرطان پوست استفاده می‌شوند. این نوع لیزر یکی از پرکاربردترین لیزرهای جراحی است زیرا انرژی تولید شده توسط آن به خوبی توسط آب جذب می‌شود که به مقدار زیادی در بافت‌های بدن وجود دارد. به علاوه این روش دقیق است و عوارض جانبی کمی دارد.

لیزرهای IPL:

لیزرهای IPL یا لیزرهای نور پالسی شدید، برای ایجاد یک پالس شدید نور طراحی شده‌اند که برای نفوذ در رنگ‌دانه‌های قرمز و قهوه‌ای کاملاً مناسب است. کاربردهای اولیه لیزرهای IPL برای درمان لکه‌های قهوه‌ای مانند لکه‌های کبدی و تسکین رگ‌های خونی ملتهب در زیر سطح پوست است.

لیزرهای Alexandrite:

در لیزرهای الکساندرایت از یک سنگ قیمتی سبز برای ایجاد لیزری در طول موج خاص استفاده می‌شود که در نفوذ به لکه‌های قرمز مؤثر شناخته شده است. مانند لیزرهای IPL، می‌توان از آنها برای درمان رگ‌های خونی ملتهب استفاده کرد، اما برای برداشتن مو و تاتو نیز مؤثر است. لیزرهای الکساندرایت به عنوان لیزرهای قرمز در نظر گرفته می‌شوند و می‌توان آنها را همراه با حالت سوئیچینگ Q استفاده کرد که پالس‌های کوتاه انرژی با شدت بالا تولید می‌کند. این نوع لیزر برای رفع موهای زاِئد نیز موثر است.

لیزرهای Erbium:

اگر تا به حال توسط متخصص پوست خود درمان اسکار انجام داده‌اید، احتمال زیادی وجود دارد که لیزر اربیوم همان چیزی باشد که پزشک استفاده کرده است. لیزرهای اربیوم از یک فلز سفید برای ایجاد یک پرتو مادون قرمز استفاده می‌کنند. آنها همچنین در استفاده از لیزر برای بازسازی پوست نیز مؤثر هستند. این لیزرها در کاهش احساس سوزش و درد نسبت به سایر انواع لیزرهای مورد استفاده برای بازسازی پوست مؤثرتر شناخته شده‌اند.

لیزرهای pulsed dye:

یا همان لیزرهای رنگی پالسی، نوری با طول موج زرد تولید می‌کنند که می‌تواند به راحتی به رنگ‌دانه‌های قرمز نفوذ کند و به ویژه برای درمان رگ‌های خونی ملتهب مؤثر است. همچنین یکی از درمان‌های لیزری پیشرو برای آکنه و درمان جای زخم است. این لیزرها از رنگ‌های آلی استفاده می‌کنند که در محیط لیزر موجود است.

لیزرهای Nd:YAG

لیزرهای Nd:YAG از کریستال گارنت آلومینیوم ایتریوم به همراه نئودیمیوم برای تولید طول موج مادون قرمز استفاده می‌کنند که به متخصصان پوست اجازه می‌دهد تا به لایه عمیق‌تری از بافت در زیر پوست نسبت به بسیاری از انواع لیزرهای دیگر برسند. می‌توان از آن برای درمان رگ‌های عنکبوتی، رگ‌های واریسی، خال‌های مادرزادی، سیاهرگ‌های صورت و تومورهای همانژیوم استفاده کرد. همچنین در برابر لکه‌های رنگ‌دانه قهوه‌ای پیری نیز مؤثر است. لیزرهای Nd:YAG می‌توانند در امتداد فیبرهای نوری حرکت کنند. از آنها در حرارت درمانی برای درمان سرطان استفاده می‌شود.

لیزرهای :Argon

لیزرهای آرگون برش‌های سطحی ایجاد می‌کنند و می‌توانند برای فعال کردن داروهای حساس کننده نور در طول درمان فتودینامیک استفاده شوند. این نوع درمان سرطان، نور را با شیمی درمانی ترکیب می‌کند تا سلول‌های سرطانی بیشتری را از بین ببرد.

لیزرهای :LLLT

این لیزرها، لیزرهای درمانی سرد نیز نامیده می‌شوند. دستگاه LLLT از نور لیزری استفاده می‌کند که در طول موج بین ۶۰۰ تا ۹۸۰ نانومتر تنظیم شده است و برای انجام جراحی‌های جزئی و بهبود بازسازی بافت استفاده می‌شود.

هزینهٔ لیزرتراپی چقدر است؟

هزینهٔ لیزرتراپی با توجه به نوع دستگاه لیزر مورد استفاده، کلینیک مورد نظر، نوع مشکل، تعداد جلسات لازم برای رفع آن و بسیاری عوامل تأثیرگذار دیگر متفاوت خواهد بود، این هزینه در آمریکا در بسیاری از کلینیک‌ها اغلب بین ۵۰ تا ۱۵۰ دلار برای هر جلسه با تعداد ۶ تا ۱۲ جلسه یا میانگین ۹ جلسه خواهد بود؛ اما با توجه به مزایای آن از جمله بهبودی سریع‌تر و صرف زمان بسیار کمتر در پیگیری روند درمان، همچنان استفاده از لیزر تراپی مقرون به صرفه به نظر می‌رسد.

در این نوشته به بررسی اینکه لیزر تراپی چیست و چه فوایدی دارد پرداختیم. با شما گفتیم که این روش بروز عوارض خاصی ندارد و از سویی در درمان طیف گسترده‌ای از اختلال‌ها مؤثر است. شما برای چه کاربردی لیزر تراپی را امتحان می‌کنید؟ خوب است بدانید در مرکز سوزنیران از جدیدترین  دستگاه‌های لیزر با فناوری نو استفاده می‌شود و می‌توانید هم‌اکنون با مراجعه به سایت ما جلسه لیزر تراپی خود را شروع کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا