ویتامین برای کمر درد چه بخوریم؟ ۹ ویتامین مهم برای کمر درد
کمر درد یکی از عارضههایی است که بسیاری از افراد را تحت تأثیر خود قرار میدهد. براساس آمار، حدود ۸۰ درصد از جمعیت جهان حداقل یک بار در طول عمر خود با کمر درد رو به رو میشوند. کمر درد میتواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله آسیبهای فیزیکی، التهابات، بیماریهای مزمن، استرس، فعالیت کم یا زیاد و سبک زندگی ناسالم باشد. همچنین ممکن است به صورت حاد یا مزمن باشد و محدودیتهای زیادی را برای فعالیتهای روزانه فرد ایجاد کند.
برخلاف تصور عام، دارو خوردن تنها راه درمان کمر درد نیست. روشهای درمانی همچون طب سوزنی برای درمان کمر درد نیز کارساز هستند. اما باید بگوییم که تغذیه مناسب نقش مهم و اساسی در پیشگیری و کاهش کمر درد دارد. برخی از ویتامینها برای سلامت استخوانها، عضلات، اعصاب و بافتهای نرم مفید هستند و میتوانند التهاب را کاهش دهند، بافتهای آسیب دیده را ترمیم کنند و دردها را کنترل کنند. در این مقاله به بررسی بهترین و مؤثرترین ویتامینها برای درمان کمر درد خواهیم پرداخت.
ویتامین برای کمر درد چه بخوریم؟
برخلاف آنچه بسیاری فکر میکنند، کمر درد فقط یک مشکل جسمانی نیست. سلامت روان، تغذیه و سبک زندگی هم میتوانند تأثیر بزرگی بر شدت و مدت زمان کمر درد داشته باشند. یک رژیم غذایی سالم و متعادل حاوی ویتامینهای کافی میتواند به کاهش التهاب، تقویت عضلات، استحکام استخوانها، بهبود گردش خون و کاهش استرس کمک کند. ۹ تا از بهترین ویتامینهای مفید برای کمر درد عبارتند از:
- ویتامین D: این ویتامین در استحکام استخوانها و سلامت مفاصل نقش اساسی دارد. کمبود ویتامین D ممکن است باعث ضعف استخوانها، پوکی استخوان، آسیب به دیسکهای میان استخوانی و در نتیجه کمر درد شود. در مورد اینکه برای درمان کمر درد چه بخوریم که حاوی ویتامین D باشد، باید بگوییم منابع غذایی وجود دارند که میتوانند این ویتامین را برای شما تامین کنند و عبارتند از: ماهیهای چرب (سالمون، قزل آلا، تُن)، تخم مرغ، شیر و دیگر فرآوردههای لبنی، قارچ و جگر.
همچنین قابل ذکر است که نور خورشید یک منبع طبیعی برای تولید ویتامین D در پوست میباشد. بنابراین توصیه می شود که حداقل ۱۵ دقیقه در روز پوست خود را در معرض نور خورشید قرار دهید.
- ویتامین C: این ویتامین قویترین آنتی اکسیدان طبیعی است که با کاهش رادیکالهای آزاد، التهاب را نیز کمتر میکند. همچنین نقش مهمی در ساخت کلاژن دارد که یک پروتئین حیاتی برای سلامت بافتهای همبندی است و میتواند در کاهش درد کمر موثر واقع شود.
احتمالا به این فکر افتادهاید که بهترین میوه برای کمر درد و غنی از ویتامین C کدام است. میوههای بسیاری همچون پرتقال، لیمو ترش، کیوی، توت فرنگی و گوجه فرنگی وجود دارند که حاوی ویتامین سی هستند. همچنین بهتر است بدانید که فلفل دلمهای و کلم بروکلی نیز از جمله منابع غذایی هستند که میزان زیادی از ویتامین C را در خود دارند.
- ویتامین B12: این ویتامین برای سلامت سیستم عصبی و تولید مایلین که پوشش حفاظتی اعصاب میباشد، ضروری است. کمبود ویتامین B12 میتواند منجر به آسیب عصبی، کاهش حساسیت، ضعف عضلانی و درد شدید در کمر شود. منابع غذایی غنی از ویتامین B12 شامل گوشت، جگر، ماهی، تخم مرغ، پنیر و شیر هستند.
- ویتامین A: این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی است که به حفظ سلامت بافتهای همبندی، استخوانها، پوست و مخاط کمک میکند. همچنین، این ویتامین به تولید سلولهای جدید کمک میکند و باعث تسریع درمان زخمها و آسیبهای بافت نرم میشود. منابع غذایی مفید برای دریافت ویتامین A عبارتند از: کدو، سیب زمینی، تخم مرغ و شیر.
- ویتامین E: این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی است که به حفاظت از سلولها در برابر آسیبها کمک میکند. همچنین به تقویت سیستم ایمنی بدن، ترمیم بافتهای آسیب دیده و کاهش التهاب در مفاصل کمک خواهد کرد. منابع غذایی مفید که غنی از ویتامین E میباشند، عبارتند از: روغن گندم، روغن آفتابگردان، روغن زیتون، بادام، گردو، بادام زمینی، دانههای آفتابگردان.
- ویتامین K: این ویتامین به تنظیم فعالیت پروتئینهای مرتبط با استخوان و جذب کلسیم توسط استخوانها کمک میکند. همچنین به پایداری دیسکهای بین مهرهای و جلوگیری از آسیب دیدگی آنها کمک خواهد کرد. منابع غذایی حاوی ویتامین K عبارتند از: گل کلم، گوجه فرنگی، روغن زیتون، روغن سویا، گوشت قرمز، تخم مرغ و پنیر.
- ویتامین B12: این ویتامین در تولید گلبول قرمز، حفظ سلامت عصبها و پیشگیری از کم خونی نقش دارد. کم خونی ممکن است منجر به خستگی، ضعف عضلانی و دردها شود. منابع غذایی مناسب برای دریافت ویتامین B12 عبارتند از: گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخم مرغ، شیر و دیگر محصولات لبنی. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، شیر برای کمر درد بسیار مفید است و پیشنهاد میکنیم حتما در وعده های غذایی خود شیر و لبنیات را داشته باشید.
- ویتامین B6: این ویتامین به تولید پیامرسانهای عصبی کمک میکند و در تعادل هورمونها نقش دارد. هورمونها تأثیر بسزایی بر حال روحی، خلق و خو، استرس و التهابات دارند. به این ترتیب میتواند در بهبود درد کمر که به واسطه التهاب در آن به وجود آمده است، تاثیر گذار باشد. منابع غذایی حاوی ویتامین B6 عبارتند از: گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخم مرغ، سیب زمینی، بادام زمینی، بادام و گردو.
- ویتامین B9 (فولیک اسید): این ویتامین به تولید DNA و RNA (حامل کدهای ژنتیکی) کمک میکند و در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارد. همچنین به پیشگیری از کاهش حجم دیسکهای بین مهرهای که باعث کمر درد میشود، کمک میکند. منابع غذایی که سرشار از ویتامین B9 هستند، عبارتند از: نخود فرنگی، لوبیا و لپه.
همچنین باید اشاره کنیم که سعی کنید همیشه از غذاهای مضر برای کمر درد دوری کرده و در کنار ویتامینهای ذکر شده، کلسیم نیز مصرف کنید. کلسیم یکی از مواد معدنی است که نقش به سزایی در کاهش درد کمر و در عین حال عدم دچار شدن به این عارضه دارد. این ماده معدنی برای ساختار و عملکرد استخوانها، دندانها و عضلات ضروری است. چرا که کلسیم به حفظ سلامت دیسکهای بین مهرهای کمک کرده و از پوکی استخوان نیز جلوگیری میکند. منابع غذایی مناسب که حاوی کلسیم هستند، عبارتند از: شیر، بادام، گردو، بروکلی، گل کلم، نخود فرنگی، لوبیا سفید و ساردین.
علل ایجاد کمر درد
کمر درد معمولاً نشانهای از آسیب یا التهاب در ساختارهای پشت و کمر است. ساختارهای پشت و کمر شامل دیسکهای بین مهرهای، مفاصل، عضلات، رباطها، اعصاب و نخاع هستند. هر گونه فشار، کشش، سایش، پارگی یا التهاب در این ساختارها میتواند باعث ایجاد درد شود. علل رایج کمر درد عبارتند از:
- آسیب دیدگی عضلات: زمانی که عضلات پشت و کمر به دلایل مختلف همچون انجام کارهایی که برای دیسک کمر ضرر دارند، حرکات ناگهانی، حمل وسایل به شیوه نادرست، تصادفات و ورزشهای سخت؛ آسیب ببینند، الیاف عضلانی خراب شده و التهاب پیدا میکنند. این حالت باعث تورم، گرفتگی و حساسیت در ناحیه آسیب دیده میشود.
- فعالیت بدنی نامناسب: فعالیت بدنی کم یا زیاد، چگونگی انجام فعالیت بدنی، نوع فعالیت بدنی و وضعیت بدن هنگام فعالیت بدنی میتواند تأثیر مستقیم بر سلامت پشت و کمر داشته باشد. فعالیت بدنی کم باعث ضعیف شدن عضلات پشت و کمر و کاهش حمایت از ستون فقرات میشود. فعالیت بدنی زیاد یا نادرست مانند طناب زدن برای دیسک کمر، باعث آسیب دیدگی عضلات، رباطها و دیسکهای بین مهرهای میشود. همچنین، فعالیتهایی همچون خم شدن، چرخاندن، جارو کشیدن، تکان دادن یا حمل و نقل اجسام سنگین که باعث تحمیل فشار زیاد به پشت و کمر شوند، میتواند منجر به دردهای کمر شود.
- وضعیت نامطلوب بدن: وضعیت نامطلوب بدن در طول روز، به خصوص هنگام نشستن، ایستادن یا خوابیدن، میتواند منجر به دردهای کمر شود.
- التهابات: بعضی از عفونتهای باکتریایی یا ویروسی مثل آپاندیسیت یا زونا (آبله) ممکن است باعث التهاب و درد در ناحیه کمر شود.
- بیماریهای استخوانی: بعضی از بیماریهای استخوانی مثل استئوپروز (پوکی استخوان) یا استئوآرتروز (پیری مفصل) میتوانند باعث تغییر شکل یا تخریب استخوانها یا مفصلها شوند و درد در ناحیه کمر ایجاد کنند. البته میتوانید با انجام ورزش های مناسب دیسک کمر، تا حد زیادی این بیماریهای استخوانی را بهبود ببخشید.
- بیماریهای عصبی: بعضی از بیماریهای عصبی مثل اسکلروز چندگانه (MS) یا استنوز نخاعی (فشار روی نخاع) ممکن است باعث آسیب به سلولهای عصبی یا اعصاب کمر شوند و درد، سوزش، خارش، بیحسی یا ضعف در پاها ایجاد کنند.
- عوامل روانشناختی: استرس، اضطراب، افسردگی یا تنشهای روحی ممکن است باعث انقباض عضلات کمر شود و درد را تشدید کند.
کلام آخر …
کمر درد یک مشکل رایج است که برای درمان آن راههای مختلفی وجود دارد و ما در این مقاله به بررسی بهترین ویتامین ها برای درمان کمردرد پرداختیم. شیر یک نوشیدنی سالم است که به سلامت استخوانها، تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهابات و کنترل وزن کمک میکند. همچنین ممکن است برای بعضی از بیماریهای همچون کمر درد مفید باشد. البته برخی از خوراکیها و میوههای دیگر همچون انار، آناناس، و پرتقال نیز برای درمان کمر درد تاثیر مثبت دارند. البته باید توجه داشت که شیر و خوراکیهای دیگر جایگزین روشهای پزشکی نیستند و باید با مشورت پزشک از آنها استفاده کرد.
سوالات متداول
-
آیا کمبود ویتامین میتواند علت کمر درد باشد؟
بله، کمبود بعضی از ویتامینها میتواند علت یا عامل تشدید کننده کمر درد باشد. به طور مثال کمبود ویتامین B12 میتواند باعث کم خونی، ضعف عضلات، خستگی، کاهش حساسیت عصبی و ایجاد دردهای عصبی شود، کمبود ویتامین C میتواند باعث ضعف بافتهای همبند، خون ریزی لثه، زخم شدن پوست، کاهش توانایی درمان زخمها و التهاب شود و کمبود ویتامین D میتواند باعث ضعف عضلات، دردهای استخوانی و عضلانی شود.
-
آیا باید همه ویتامینهایی که برای کمر درد مفید است را بخورم؟
نه لزوماً. بهتر است قبل از مصرف هر گونه ویتامین یا مکمل دارویی با پزشک خود مشورت کنید. بعضی از ویتامینها ممکن است با داروهای دیگر تداخل داشته باشند یا عوارض جانبی ایجاد کنند. همچنین باید مقدار مناسب و روزانه هر ویتامین را رعایت کنید و از بالا بردن دوز بدون نظارت پزشک خودداری کنید.
-
آیا باید همه این ویتامینها و مواد معدنی را به صورت مکمل بخوریم؟
خیر، بهتر است اولویت را برای دریافت این مولفهها از طریق غذا قرار دهید. اگر نیاز به مکمل دارید، حتماً با پزشک خود مشورت کرده و دوز مناسب را رعایت کنید.
-
آیا فقط خوردن ویتامینها و مواد معدنی برای درمان کمر درد کافی است؟
خیر، خوردن ویتامینها و مواد معدنی تنها یک بخش از رژیم درمانی برای رهایی از کمر درد است. همچنین شما باید به فعالیت بدنی مناسب، استراحت کافی، تغذیه سالم، استفاده از روشهای طب سنتی همچون طب سوزنی، فیزیوتراپی، ماساژ و… توجه کنید.
-
آیا استفاده خودسرانه از ویتامینها عوارض جانبی به همراه دارد؟
بله، خوردن بیش از حد یا نامناسب بعضی از ویتامینها و مادههای معدنی ممکن است عوارض جانبی نامطلوبی را به دنبال داشته باشد.