فتوفوبیا چیست؟ درمان فوتوفوبیا و حساسیت چشم به نور

5/5 - (1 امتیاز)

به احتمال زیاد تا به حال افرادی را دیده‌اید که در هنگام سردرد از اطرافیان خود می‌خواهند تمام نورها را قطع و لامپ‌ها را خاموش کنند. خودتان چطور تا به حال تجربه این را داشته‌اید که در اثر نور زیاد سردرد بگیرید و یا سردرد شما تشدید شود؟  اگر پاسخ شما به این سوال «بله» است، ممکن است به فوتوفوبیا مبتلا شده باشید. در این مقاله ضمن بررسی علل و علائم فوتوفوبیا راه‌هایی را برای پیشگیری و درمان آن مطرح کرده‌ایم. بنابراین توصیه می‌کنیم هرگز از مطالعه این مطلب را از دست ندهید.

فوتوفوبیا چیست؟

اگر بخواهیم به معنای لغوی کلمه فتوفوبیا بپردازیم به عبارت «ترس از نور» خواهیم رسید. با این حال اختلال فتوفوبیا در واقع به معنای ترسیدن از نور نیست بلکه؛ چشم‌های شما نسبت به نور چه نور کم و چه نوع شدید حساسیت دارد و ممکن است شرایط دردناکی را برای شما ایجاد کند.

کلمه فتوفوبیا از دو بخش فوتو به معنای نور و فوبیا به معنای ترس تشکیل شده است.

 بسیاری از متخصصان بر این باورند که فتوفوبیا یک بیماری نیست بلکه نشانه و علائمی از یک بیماری دیگر است. برای مثال افراد مبتلا به سردردهای میگرنی عموماً با این اختلال نیز دست و پنجه نرم می‌کنند. اگرچه میزان حساسیت افراد نسبت به نور در این اختلال یکسان نیست برای مثال ممکن است فردی با کمترین میزان نور نیز اذیت شود، اما تحقیقات نشان می‌دهد که هر چه نور بیشتر باشد احتمال ناراحتی و درد نیز بیشتر می‌شود. علاوه بر این رنگ و طول موج نور نیز نقش زیادی در میزان حساسیت و درد افراد دارد. برای مثال نورهایی که در طیف رنگی آبی قرار می‌گیرند تاثیر بیشتری در ایجاد فتوفوبیا دارند.

اما فتوفوبیا چرا و چگونه ایجاد می‌شود؟

علل بروز فوتوفوبیا

فتوفوبیا به دلایل مختلف می‌تواند ایجاد شود. شایع‌ترین علت بروز فتوفوبیا میگرن و حملات میگرنی است. مطابق آمار بیش از ۱۰ درصد از جمعیت جهان از این اختلال همراه با میگرن رنج می‌برند. علاوه بر میگرن در سردردهای تنشی و خوشه‌ای نیز افراد ممکن است فوتوفوبیا را تجربه کنند. با این حال حساسیت به نور در این نوع از سردردها کمتر از انواع میگرن است.

سایر عواملی که باعث بروز فوتوفوبیا می‌شود عبارتند از:

  • مشکلات و بیماری‌های مغزی معمولاً همراه با حساسیت به نور بروز می‌کنند برای مثال عفونت‌های ویروسی که باعث ملتهب شدن مغز می‌شوند و یا باکتری هایی که به التهاب غشای اطراف مغز منجر می شود. 
التهاب مغز و حساسیت نور (فوتوفوبیا)
التهاب مغز می‌تواند یکی از علل بروز فوتوفوبیا باشد.
  • از طرفی بیماری‌های چشمی مانند سایش چشم به دلیل ورود شن و ماسه رخ می دهد و یا سندروم خشکی چشم که می‌تواند به دلیل سن بالا و یا کمبود آب در بدن ایجاد شود نیز می‌تواند باعث فوتوفوبیا بشود.

علائم فتوفوبیا کدامند؟

اگرچه حساسیت به نور از نشانه‌ها و عوارض بیماری‌های جدی دیگر تلقی می‌شود، اما خود نشانه‌های مختلفی دارد. برای مثال افرادی که از فوتوفوبیا رنج می‌برند معمولاً بیشتر از حد معمول پلک میزنند و خیلی زود دچار خستگی چشم می‌شوند. همچنین ممکن است درد و التهاب در ناحیه چشم نیز برای آن‌ها اتفاق بیفتد. سرگیجه و عدم تعادل و در موارد حادتر حالت تهوع و تنگی نفس نیز ممکن است در یک فرد مبتلا به فتوفوبیا مشاهده شود. از طرفی اختلالات خلقی و عاطفی مانند ترس، عصبانیت و پرخاشگری و همچنین ناامیدی نیز ممکن است در این افراد بروز کند.

یک نکته بسیار جالب

افرادی که چشم‌های رنگی دارند به احتمال زیاد حساسیت بیشتری در برابر نور دارند چرا که چشم قهوه‌ای رنگدانه‌های بیشتری دارند که این مسئله به محافظت از چشم در برابر نور شدید کمک‌ می‌کند.

در ادامه مطلب به بیان روش‌های کاربردی برای پیشگیری از حساسیت چشم در برابر نور پرداخته ایم. با ما همراه باشید.

راه های پیشگیری از فوتوفوبیا

مهم‌ترین اقدامی که برای جلوگیری از بروز فتوفوبیا می‌توانید انجام دهید این است که از چشم‌های خود به بهترین شکل ممکن مراقبت کنید. اگر با میگرن دست و پنجه نرم می‌کنید باید تلاش کنید از محرک‌هایی که باعث حملات میگرنی می‌شود دوری کنید. نکات بهداشتی مربوط به چشم رعایت کنید. برای مثال هرگز با دست آلوده چشمان خود را لمس نکنید و به صورت مکرر دست های خود را بشویید تا در معرض باکتری های مختلف قرار نگیرید. استفاده از لوازم آرایشی نامرغوب را کنار بگذارید.

مطالب مرتبط: درمان تنبلی چشم با طب سوزنی و بررسی ماندگاری آن

هنگامی که قرار است در طولانی مدت در معرض نور خورشید باشید استفاده از عینک آفتابی و عینک‌های رنگی را فراموش نکنید. البته در این موارد خوردن آب کافی را نیز فراموش نکنید. اگر بدن آب کافی نداشته باشد، به تدریج به خشکی چشم مبتلا می‌شوید و این مسئله احتمال بروز فتوفوبیا را افزایش می‌دهد.

اختلالات مربوط به سردرد و فتوفوبیا می‌تواند به راحتی فعالیت‌های روزمره شما را با چالش روبرو کند. در نتیجه جلوگیری از بروز آن بسیار مهم است. امیدواریم این مسئله را جدی بگیرید.

درمان فوتوفوبیا

برای درمان فتوفوبیا می‌توانید از دو طریق اقدام کنید:

درمان های خانگی و مراقبت در منزل

شب‌ها در هنگام خواب از چشم بند استفاده کنید و تلاش کنید در معرض نور قرار گرفتن را به حداقل برسانید. اگر مجبور شدید در شرایطی قرار بگیرید که نور بسیار زیاد بود، استفاده از عینک آفتابی و رنگی را فراموش نکنید.

استفاده از این لنزهای رنگی که FL-41 نام دارند در بسیاری از افراد حساسیت به نور را کاهش می‌دهد. این عینک‌ها طول موج نورهای آسیب‌زا که ممکن است باعث ایجاد درد در افراد شود را  فیلتر می‌کند. در نتیجه بدون توجه به دلیل حساسیت می‌تواند باعث تسکین درد و یا حتی جلوگیری از بروز آن بشود. با این حال استفاده از این عینک‌ها به همه افراد توصیه نمی‌شود و در برخی مواقع ممکن است حساسیت فرد به نور را بیشتر کند. بنابراین توصیه ما به شما این است که برای استفاده از آن بهتر است با پزشک و یا فرد معالج خود مشورت کنید.

 مراجعه به پزشک و مشورت و فرد متخصص 

از آنجا که بسیاری از متخصصان فتوفوبیا و یا حساسیت به نور را نشانه‌ای از بیماری دیگر می‌دانند مراجعه به پزشک امری ضروری تلقی می‌شود. پزشک با توجه به علت زمینه‌ای که باعث بروز اختلال فتوفوبیا شده است، ممکن است روش‌های درمانی مختلفی را در پیش بگیرد. برای مثال:

  • استفاده از اشک‌های مصنوعی برای رفع سندروم خشکی چشم 
  • قطره‌های چشمی آنتی بیوتیک
  •  دارو و استراحت رفع میگرن

 درمان انواع سردرد با طب سوزنی

همانطور که می‌دانید سردردها انواع مختلفی دارند و ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شوند و یا گسترش یابند. فشار عصبی، انواع بیماری‌های زمینه‌ای مثل دیابت یا فشار خون، سکته مغزی و انواع میگرن و ده‌ها عامل دیگر می‌تواند باعث بروز سردرد باشد.

در مرکز درمانی سوزنیران شما می‌توانید زیر نظر مجرب‌ترین کادر درمانی رهایی از انواع سردرد را تجربه کنید. به کارگیری روش‌های طب سوزنی با افزایش گردش خون در بدن و همچنین کمک به ترشح هورمون‌های مفید به بهبود سردرد شما می‌انجامد. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با مراجعه به صفحه تماس با ما متخصصین مرکز در ارتباط باشید.

با مطالعه این مطلب متوجه شدید که در هنگام تشدید سردرد زمانی که نور زیاد شما را اذیت می‌کند چه باید بکنید. حساسیت به نور ممکن است در طول زمان برطرف شود و به نوعی یک اختلال مقطعی باشد. با این حال ما به شما توصیه می‌کنیم که در صورت لزوم برای تشخیص علت فوتوفوبیا به پزشک مراجعه کنید چراکه درمان علت زمینه‌ای می‌تواند بروز علائم بیماری را نیز کاهش دهد. شما می‌توانید تجربیات خود از این بیماری را با ما و سایر کاربران در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا